Fem fina kantarelltips

I bästa fall är svampplockning den finaste formen av meditation och kantarellen är din zenmästare (tillåt det ske, liksom). I värsta fall är det trötta fötter och insekter och ändå ingen middag. Så, fem snabba tips för en bättre kantarellupplevelse:

 1. Tänk som en kantarell! Det här tipset fick jag av en fin vän (tack E!) då jag själv fortfarande alldeles saknade kantarellögon. Vi plockade i samma skogar, precis bredvid varandra, och hon kom hem med stora plastkassar fulla och jag hade kanske tre ynka kantareller i en lite ledsen hand. Hennes hemlighet? Tänk som en kantarell: Var skulle du trivas? Hur vill du bo? Varmt och gosigt och nära vänner och bekanta, säger kantarellsinnet.

  kantareller2
  Så små och så sällskapliga!
 2. Ser du en finns det flera. Detta kunde också vara regel nummer 1 . Rota runt!
 3. Gummistövlar och någon sorts älglushatt är nödvändiga.
 4. Andra plockare är dina vänner. De snor inte alla dina svampar (se punkt 2), de leder dig till ställen där kantarellerna trivs. Det är förstås sorgligt att råka på ett länsat kantarellställe, men det behöver inte betyda att hoppet är ute. De flesta plockare är lite latare än du, så de plockar de svampar som syns. Men du är smartare, och ganska vig, så du kryper också in under enbuskar och petar i mossan och flyttar på grenar och löv. Och mycket mycket sannolikt finns där de finaste, gulaste kantareller du skådat, alldeles förbisedda av föregående plockare.
 5. Plocka av misstag. De bästa ställena hittar man då man absolut inte har någonting att plocka i, och inte heller tid att rensa / spännande recept att testa / plats i kylskåpet. Gå ut och gör nåt annat, alltså.
snoken
Har man tur hittar man snok också.

2 reaktioner på ”Fem fina kantarelltips

 1. Pingback: Kantarellpaj utan skal | Hemmafruar2.0

 2. Pingback: Pizza med trattkantareller | Hemmafruar2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s