Om du tänker baka en enda sak, en enda gång – lova att du bakar den här! Det här är chokladkakan som har allt. ALLT.
Du behöver:
125 g smör
260 g mörk choklad (250 g funkar säkert lika bra, men jag köper min i paket på 130 g)
6 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret och bryt ner chokladen så också den smälter. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och fluffigt. Blanda ner chokladen försiktigt. Häll smeten i en springform (jag brukar ha ett bakplåtspapper i bottnen) och grädda ca 40 min i 180 grader. Låt kakan svalna helt, och bred sedan på en hög vispgrädde kryddad med lite vanilj. Eller gör en fluffig chokladglasyr så här:
100 g choklad
2 dl vispgrädde
Smält chokladen och låt den svalna lite. Vispa under tiden grädden mjukt. Vänd ner chokladen i grädden och fortsätt vispa tills glasyren är så stel som du vill ha den. Bred över kakan.
Servera kakan kall, kanske med lite färska bär. Den blir ännu godare om den får stå ett tag, gärna över natten.