En del tycker att det bästa på pajen är skalet, och så finns det vi som hellre skrapar ur fyllningen och smular ner skalet i servetten. Det här är en paj för oss – en skallös variant, alltså egentligen bara en äggstanning med lite grönsaker och ost. Jag gjorde en höstig version med svamp, ricotta och parmesan. Den lagar du så här:
Börja med att smörja en pajform med smör och bröa med polenta.
Stek sedan ca 5 dl rensad svamp, gärna kantareller, salta, peppra och ha i ett par nävar spenat. Krydda med lite färska örter, som timjan eller rosmarin, och en nypa nyriven muskotnöt.
För äggstanningen vispar du ihop 7 ägg, 300 g ricotta och 1 dl grädde eller mjölk.
Rör ner svampen i äggstanningen, häll i pajformen och strö över 100 g finriven parmesan. Grädda i 200 grader till pajen har stelnat och fått lite färg, ungefär 45 minuter. Servera varm eller ljummen.