3 tips på en torsdag: Specialdieta kalaset

Som värdinna får man ibland lite skrämselhicka då man inser att mer än hälften av gästerna har diverse allergier, etiska restriktioner eller annars bara ogillar lök. Man vill ju ordna en trevlig servering också för dem som inte kan bryta ner gluten, liksom, men om man inte själv är van med specialdieter kan det kännas jobbigt. Men, som vanligt hjälper Hemmafruarnas Husmorsknep också med detta! Tre tips för en specialdietsanpassad bjudning:

  1. Servera rena alternativ. Tänk plockbuffé i stället för att blanda ihop salladen och låt gästerna komponera sina egna smörgåsar. Ställ fram fint och lyxa till det med lite finare råvaror (ja, ta de dyrare oliverna), så slipper du känslan av Sverigebåtssmörgåsbord.
  2. Kom ihåg de riktigt enkla, gamla recepten. Vegansk glutenfri dessert? Rabarberkräm är perfekt! Kaffebröd utan ägg? Baka alldeles vanliga kanelbullar, men pensla med sirapsvatten i stället för ägg.
  3. Fokusera på vad du faktiskt kan använda och välj bort det som är jättesvårt eller omöjligt. Jag bakar inte glutenfria bullar, för det är alldeles för jobbigt att få till degen, eller äggfri rulltårta, av samma skäl. Men det finns alltid någonting som man kan använda – kanske olika frukter och bär, mörk choklad (finns sådan som är fri från nästan allt!), bovete, majsmjöl, ersättande produkter av soja eller nötter?
20151027_211336
Vegansk, glutenfri neuronchokladlingontårta som (nästan) alla kan äta!

(Men var noga med att faktiskt hålla allergenerna borta, som egna knivar i eget smör. Olika intresseföreningar har ofta bra tips på sina hemsidor!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s