Lingonmoussetårta med vit choklad – eller hjärnsubstans för zombier

I dessa tider – och nu syftar jag på angloamerikanskt influerade sätt att fira helgen – kanske man känner en längtan efter det morbida i sina annars så puttenuttiga krusidullbakverk. Jag löser detta genom att servera hjärnsubstans, i äkta zombieanda. Mjuk men fast lingonmousse smaksatt med den lenaste vita choklad, täckt av ett krispigt neuronnätverk.

20151027_212121
Ursäkta springform, kakan skulle resa långt och ville behålla stödkragen på.

Börja med att spritsa hjärncellerna. Rita av bottnen på din springform på bakplåtspapper, klipp ut och ställ på en bricka eller plåt. Spritsa hjärnceller av smält choklad; jag skrev ut lite bilder som jag hade under bakplåtspappret som hjälp (googla på neuron cartoon så hittar du bra modeller). Observera också astrocyter och oligodendrocyter. Ställ kallt så det stelnar.

Sedan bakar du en drömtårtsbotten, recept finns här. Gör därefter moussen, på:

4 dl lingon (200 g)
1 dl socker
200 g vit choklad
5 dl vispgrädde
(½ dl vaniljkrämspulver)

Koka upp lingon och socker (nej, inget vatten) i en kastrull. Mixa slätt. Rör ner chokladen så den smälter. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa grädden. Rör försiktigt ner lite vispgrädde i lingonblandningen. Klicka sedan i lingonblandningen i vispgrädden, lite åt gången, och rör försiktigt. Rör till sista i vaniljkrämspulvret om du vill; det gör fyllningen lite fastare.

Kakan är lättast att bygga ihop i en springform, ca 24 cm i diameter. Skär ut en rund kakbotten av drömtårtan. Klipp ett bakplåtspapper så det blir lite större än springformen och lägg det på bottnen. Placera kakbottnen i formen. Bred ut moussen på bottnen och släta ut lite. Ställ kallt någon timma.

Före servering dekorerar du med ett tunnt lager frysta lingon, ungefär 3 dl. Vänd över ditt neurala nätverk och lossa pappret försiktigt. Klart!

2 reaktioner på ”Lingonmoussetårta med vit choklad – eller hjärnsubstans för zombier

  1. Pingback: Krusidull-rulltårta | Hemmafruar2.0

  2. Pingback: Lingonmoussetårtan vol. 2 | Hemmafruar2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s