Julemys: Lucka 13

Luciadagen! Det betyder att man äntligen får baka saffransdyra lussekatter. Saffran har dock en tendens att torka ut degen, så hemligheten bakom goda lussekatter är mycket smör, mycket socker och ganska lite mjöl. Så här gör jag:

Lussekatter
50 g smör
5 dl mjölk (havre- ger fluffiga bullar)
50 g jäst
½ g saffran
1 sockerbit eller lite pärlsocker
1 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
ungefär 1½ l vetemjöl
125 g smör (mjukt)
Smält 50 g smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degspadet bli ljummet. Stöt saffran och sockerbiten i en mortel. Blanda jäst och degspad, rör ner saffran, salt, socker och ägget. Tillsätt ungefär hälften av mjölet. Knåda ner smöret och sedan resten av mjölet; degen får vara ganska mjuk. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut degen till lussekatter i olika festliga former. Låt jäsa övertäckta på plåt, pensla med ägg och peta ner några russin. Grädda i 225 grader i ungefär 10 minuter. Det blir ungefär 40 bullar, så halvera receptet eller bjud hem någon trevlig på besök om det känns övermäktigt att äta upp allihopa.

saffransbullar
Guldgula lusse-skatter!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s